Monday, July 3, 2006

spare a wall!


"Spare a wall for me will ya"! : My Mom

Lama tak pegi Kinokinuya KLCC, sekali pegi jumpa lak kawan, Sei Hon. Dia tanya pasal projek baru aku. Memang lama gak aku tak ‘menulis’, sedang ruang penulisan bagi penulis macam aku semakin bertambah...pesat membangun.

Sejak abah meninggal, umi selalu sakit, murung, termenung. Kadangkala dia tersenyum sendiri pastu menangis. Orang kata dia gila, dan ada seorang ustaz kata abah aku bela hantu raya, menyebabkan umi aku selalu ternampak kelibat orang tua tu. Dalam masyarakat melayu, bila seseorang bercakap sambil menjual agamanya, pendengar pasti akan percaya. Adik-adik perempuan aku yg baran ngan mulut sial ustaz tu mengajak aku menghantar berpuluh-puluh hantu yg kami bela, tapi bukan dalam botol....dlm tin spray. Agaknya berpuluh ekor hantu yg adik aku lukis pada kadbod yg kami potong bersama sambil menyumpah seranah si ustaz. Malam ustaz tiada di rumah pergi menyembah ‘Tuhan’ yg menyayangi si ‘penyampai’ sepertinya, kami memecah masuk rumah rasul ini........, pergi mampus sama ‘Tuhan dia’ yg memerhati. Keliling dinding rumahnya kami letakkan hantu ditambah dengan tiga ekor hantu yg siap di spray atas kadbod, kami gantung atas pokok mempelam rendang depan rumahnya. Selesai ritual penuh mistik itu, kami keluar tanpa sesat walau bertiup kabar rumah ustaz berilmu tinggi ini berpagar dengan ayat ‘suci’. Esok satu kereta peronda melawat ustaz, tak sangka polis dipanggil untuk menangkap hantu....itu lah hebatnya polis Malaysia. Tiga hari kemudian, tiga ekor hantu di gantung dipagar rumahnya diikuti seminggu kemudian kami pecah masuk lagi, menanam bangkai kucing kesayangan adik aku lengkap dengan batu nisan di laman rumahnya.
Dan ketika ini, si ustaz tinggal di kuarters guru. Rumah yg disewanya itu kini kosong, .....berhantu.

“Kau ‘merosak’kan anak gadis di rumah ni, tapi umi tak kisah dengan cara mereka di’rosak’kan oleh kau.”. Ingatkan umi marah bila adik-adik aku ikut sama buat stensil, rupanya dia tak kisah. Nasihatnya cuma....., “Jangan sampai kena tangkap!”.
Dia memang terbuka dalam hal sebegini, bukanlah dia sentiasa setuju dengan aku dan dia juga tak melarang minat aku.
Pada aku...... dia kawan......, kawan paling rapat dengan aku dalam dunia ni. Dan aku paling sakit hati bila orang kata dia gila dan arwah abah aku dikatakan membela hantu raya. Setahun lebih umi menderita kerinduan pada abah yg meninggal pada 2004. Sehingga sekarang, terbukti dia tidak gila dan tak pernah gila..... Dia hanya terlalu rindu, menunggu waktu ntuk menyusul.

Revisited - “Spare a wall for me will ya!”. bisik umi pada aku..............., sebelum matinya.
Dedikasi - Umi Cirda Haryati (1949 - 2006)
Seorang kawan, ibu pada tiga stensilis nakal.

Di Kinokinuya, Sei Hon minta nasihat kerana dia baru sahaja jatuh dari basikal ketika hendak ke KLCC. “Aku pun penah jatuh basikal, paling teruk aku jatuh sampai berdarah kepala"......, aku belajar dari situ.....
Nasihat aku pada dia, "Baiki brek belakang dan pakai la helmet”. Dia balas, "leceh la pakai helmet ni".......
Errrmmm....,

Aku batuk darah dengan kaler spray kelihatan pada darah baru-baru ni. Antara sebab yang aku ceritakan pada Sei Hon ttg kenapa aku lama tak ‘menulis’. Dia terkejut... bertanya ttg apa yg terjadi lagi. Kaler spray yg aku gunakan keluar dari hidung bila aku menghembus hidung, sakit-sakit pinggang, sakit kepala, tekak dan mata. Aku kerap ke tandas membuang air, jadi pelupa dan kadang-kadang tangan aku menggigil macam orang sakit parkinson. Ingatkan sebab ada penyakit lain, tapi setelah melakukan penyelidikan sendiri, di’percayai’ berpunca dari kabus spray yg dah terlalu banyak aku sedut. Spray mengeluarkan kaler dan pada masa yg sama membentuk kabus halus yg mudah disedut oleh paru2. Malah kabus ini dengan mudah menyerap melalui liang pada kulit, bahagian dalam bibir dan hidung yg terdedah secara langsung padanya. Jadi nasihat aku, pakai la topeng hidung(mask) dan sarung tangan getah (glove). Sebelum, semasa dan selepas aktiviti spray korang, dinasihatkan supaya makan dan minum. Paling penting minum. Ini membantu tubuh kurang menyerap toxin dari spray. Jangan tiup ‘spray cap’ dengan mulut jika tersumbat, biasakan menyimpan tin spray secara terbalik supaya ‘cap’ tak mudah tersumbat. Neurotoxin dlm spray boleh merosakan otak drpd menghasilkan hormon yg kontrol pundi kencing. Ia juga boleh merosakkan sistem imun dan saraf, buah pinggang, hati dan paru-paru. Kebanyakan maklumat seperti ini ada terdapat pada label spray. Tentukan arah angin semasa menyembur dan cuba elakkan menyembur melawan angin. Elak dari menyembur di tempat tertutup (indoor) dan sekali lagi paling penting, pakai mask dan sarung tangan getah.

Sei Hon nasihatkan aku ke Hospital, memastikan sakit aku yg sebenar tambahan aku memang patut mendapatkan pemeriksaan lanjut di hospital. Aku melawak berkata, “Death by graffiti sounds like an honorable way to die”, tapi bila dipikir semula, macam menyerah atau berserah pada permainan ini. Aku belum puas bermain, so kena la aku terima nasihat kawan aku ni. Di hospital, doktor bertanya kalau ada apa2 yg mungkin boleh menyebabkan aku batuk berdarah, aku takde pilihan.....so aku ceritakan aku banyak menggunakan cat spray masa ber'kerja'. Doktor tu nasihatkan aku supaya buat seperti yg aku cakap kat atas tadi........dan dia suruh aku berhenti menggunakan spray......aku dikatakan berada pada tahap yg agak merbahaya tapi belum terlambat kalau aku berhenti.
Melupakan spray paint!..........not going to happen! Kalau aku tak mati sakit tua......duduk di rumah 'melancap' pasal seni dan perubahan, aku mungkin akan mati lebih awal, kena langgar lari, kena tembak ngan polis atau batuk berdarah penuh warna-warni(mati dalam keadaan indah). Berhenti atau tidak, aku tetap akan mati, takkan nak biarkan doktor tu tentukan cara yg lebih baik ntuk mati. Dan yg pasti jugak aku akan terus menulis di dinding2 berbekal pengetahuan bahawa mask dan sarung tangan getah boleh mengurangkan risiko seperti di atas tadi.

So I've learned my lesson twice. Pertama; pakai helmet ketika berbasikal dan sentiasa pastikan brek dan segala sistem keselamatan pada basikal berada dalam keadaan baik.Kedua; pakai mask dan sarung tangan getah apabila hendak menggunakan sebarang bentuk aerosol termasuk adhesive spray dan spray serangga. There’s no leceh-leceh about this matter!.